Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις : Στα 2 δισ. ο προϋπολογισμός του Ευρωκοινοβουλίου



Το 2019 το Ευρωκοινοβούλιο θα κοστίσει στους ευρωπαίους πολίτες 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά το «Brexit» και την έξοδο από το Ευρωκοινοβούλιο των βρετανών ευρωβουλευτών, το κόστος του θα σημειώσει μία αύξηση ως προς το 2018 της τάξης των 50 εκατομμυρίων : από τα 1,95 δισεκατομμύρια του 2018 θα φθάσει σχεδόν τα 2,00. Η αύξηση του κόστους του Ευρωκοινοβουλίου, σε ετήσια βάση, είναι προοδευτική και σταθερή. Το πρώτο έτος της παρούσας θητείας – το 2014 - ο προϋπολογισμός του ήταν της τάξης των 1.737 δισεκατομμυρίων. Στα 5 χρόνια από τότε έως σήμερα έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια, αυξανόμενο με λίγα λόγια κατά 300 εκατομμύρια.

Οι σημαντικότεροι «κωδικοί» του προϋπολογισμού 2019 είναι οι εξής:
1. 70 εκατομμύρια για ιδρύματα και πολιτικά κόμματα.
2. 16 εκατομμύρια για τις συντάξεις των ευρωβουλευτών.
3. Περισσότερα από 300 εκατομμύρια για ενοίκια από τα οποία 38,6 εκατομμύρια για την Ευρωβουλή και περισσότερα από 200 εκατομμύρια για την ενοικίαση ή αγορά ακινήτων στις Βρυξέλλες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
4. 7,6 εκατομμύρια για την επίπλωση της Ευρωβουλής.
5. 4,1 εκατομμύρια για τα οχήματα στην διάθεση των ευρωβουλευτών.


Το Ευρωκοινοβούλιο έχει 3 έδρες: μία στις Βρυξέλλες, μία στο Στρασβούργο και μία στο Λουξεμβούργο. Το «παράλογο» των 3 εδρών στοιχίζει στους φορολογούμενους αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ετησίως που συχνά υπερβαίνουν τα 200, με λίγα λόγια το 10% του προϋπολογισμού. 


Έως σήμερα έχουν κατατεθεί, μάταια, περισσότερες από 300 τροπολογίες στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, με το αίτημα της δραστικής αναθεώρησης προς τα κάτω - και για τα 10 «κεφάλαια» του προϋπολογισμού - της τάξης των 850 εκατομμυρίων. Συγκεκριμένα έχουν προταθεί :
1. Ακύρωση της χρηματοδότησης ιδρυμάτων και κομμάτων.
2. Μείωση των αποζημιώσεων των ευρωβουλευτών – μισθός, δαπάνες ταξιδίων κ.λ.π.
3. Επανυπολογισμός των συντάξεων των ευρωβουλευτών.
4. Μείωση των αποδοχών των Επιτρόπων
5. Μείωση των αποδοχών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
6. Επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων των εδρών των θεσμικών οργάνων και των νομικών προσώπων που συνδέονται με το Ευρωκοινοβούλιο.
7. Μείωση των δαπανών επίπλωσης της Ευρωβουλής.
8. Μείωση των δαπανών που σχετίζονται με τα οχήματα στην διάθεση της Ευρωβουλής και των διασυνδεδεμένων νομικών προσώπων.
9. Μείωση των δαπανών που σχετίζονται με αποστολές.

Σκοπός των τροπολογιών η διοχέτευση των εξοικονομούμενων πόρων σε πολιτικές υπέρ των πολιτών της Ένωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή οι πρωτοβουλίες με στόχο την απασχόληση των νέων.

1 σχόλιο:

  1. Read on to search out out about the most properly-identified strategies, the way to play roulette with them, and hopefully – the way 카지노사이트 to beat roulette by utilizing them

    ΑπάντησηΔιαγραφή