Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

«Πράσινη οικονομία» της «Πράσινης Μετάβασης»: 18 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στο πεδίο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής



Η εφαρμογή της Συμφωνίας για το Κλίμα, που υπογράφηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015, θα μπορούσε να δημιουργήσει 18 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Το διαβεβαιώνει η Διεθνής Οργάνωσης ΕργασίαςILO στην πρόσφατη έκθεση «Εργασία και Κοινωνικές προβληματικές 2018: η πράσινη οικονομία δημιουργός θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με την Έκθεση, η προσπάθεια μείωσης των εκπομπών CO2, με στόχο την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 2ο, θα μπορούσε να δημιουργήσει 24 εκατομμύρια νέων θέσεων έως το 2030 έναντι των 6 εκατομμυρίων που θα χαθούν.

«Στόχος μας», εξηγεί η Κάτεριν Σάτζετ, οικονομολόγος της Οργάνωσης και από τους κύριους συγγραφείς της Έκθεσης, «δεν είναι η ποσοτικοποίηση των μελλοντικών «πράσινων» θέσεων εργασίας αλλά η μελέτη του κέρδους και των απωλειών κάθε τομέα που εμπίπτει στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Υπολογίζουμε ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας θα αναπληρωθούν στο πολλαπλάσιο από νέες».


Η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και η απορρέουσα «Πράσινη Μετάβαση» θα έχει σαν αποτέλεσμα την απάλειψη των περισσότερων θέσεων εργασίας κυρίως από τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα της μεταποίησης πρώτων υλών. Οι χώρες που θα σημειώσουν πρώτες μείωση των θέσεων εργασίας - της τάξης των 350.000 - θα είναι όσες διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Στον υπόλοιπο κόσμο, η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσηςκυκλική οικονομία, αγρο-οικολογία, οικονομία υδατικών πόρων, οικολογική δόμηση κ.λ.π. – θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας στην Αμερικανική Ήπειρο, στην Ευρώπη και στην Ασία, μεταξύ 3 και 12 εκατομμυρίων. Βραχυπρόθεσμα, η μετάβαση θα έχει εύλογα και αρνητικές επιπτώσεις.


Για αυτό ακριβώς, είναι απαραίτητη η έγκαιρη υιοθέτηση των κατάλληλων πολιτικών επαγγελματικής κατάρτισης, στήριξης του εργατικού εισοδήματος και ενίσχυσης της ιατρικής περίθαλψης. Πρόκειται για αναπόφευκτες πολιτικές, σύμφωνα με την Οργάνωση, καθόσον η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, έτσι ή αλλιώς, θα οδηγήσει έως το 2030 σε μία μείωση των εργατοωρών της τάξης του 2%, λόγω των ασθενειών που επιφέρει.

1 σχόλιο: