Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

«Divest» και το Παγκόσμιο Κίνημα «350»: Εδώ και τώρα από-επένδυση στον τομέα των ορυκτών καυσίμων



Όχι στα ορυκτά καύσιμα, Όχι σε έρευνες νέων κοιτασμάτων λιγνίτη, πετρελαίου και αερίου, Ναι στην 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, Η λύση στην κλιματική κρίση είναι ένας κόσμος απαλλαγμένος από τα ορυκτά καύσιμα, Από-επενδύστε στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Από-επενδύστε γιατί είναι καιρός να προχωρήσουμε πέραν των ορυκτών καυσίμων. Από-επενδύστε και φωνάξτε το σε μία από τις ετήσιες, ταυτόχρονες, κινητοποιήσεις μας στις χώρες του κόσμου… Πιστεύουμε σε ένα κόσμο «κλιματικής ασφάλειας», σε ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα κόσμο βιώσιμης ευημερίας φτιαγμένο με τη δύναμη που έχει ο πολίτης.

«Από-επενδύστε» είναι το μότο του Παγκόσμιου Κινήματος κατά των Ορυκτών Καυσίμωνanti-carbon - «350» - www.350.org - που συγκροτήθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες από μία ομάδα πανεπιστημιακών και τον περιβαλλοντολόγο, ακτιβιστή και συγγραφέα Ουίλιαμ Ερνστ Μακ Κίμπεν*, με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη δραστικών και ριζικών παρεμβάσεων. Η επείγουσα επιλογή την οποία θέτει είναι εκείνη της ταχείας από-επένδυσης στον τομέα των ορυκτών καυσίμων, με μεταφορά των κεφαλαίων στο πεδίο άλλων πηγών ενέργειας, συμβατών με το οικοσύστημα-πλανήτης.

Από αυτή την οπτική γωνία, η δραματική ανάγκη ενδυνάμωσης της φωνής του Κινήματος οδήγησε στην ετήσια διοργάνωση μίας διήμερης, ταυτόχρονης, κινητοποίησης σε πολλές χώρες του κόσμου με μότο το «Fossil fuel Divestment Day». Το 2009, το Kίνημα οργάνωσε 5.200 ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε 181 χώρες, το 2010 7.000 ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε 188 χώρες, ενώ το 2011 και το 2012 οργάνωσε μία μεγάλη εκστρατεία κατά του προτεινόμενου αγωγού Κέιστόουν XL, γεγονός που κατέληξε σε τριήμερη φυλάκιση του Μακ Κίμπεν. «Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν υψηλό ρίσκο και για τους επενδυτές και για τον πλανήτη» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος. «Γι’αυτό καλούμε τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τις μετοχές τους από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα».


Τι θέλουμε σήμερα για το κλίμα; «Θέλουμε από τις κυβερνήσεις να παγώσουν εδώ και τώρα κάθε νέα επένδυση στις πετρελαικές εταιρείες και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων», επισημαίνει το Κίνημα. «Θέλουμε να πουλήσουν όλες τις μετοχές που κατέχουν σε εταιρείες – δημόσιες ή ιδιωτικές – του τομέα μέσα σε 5 χρόνια. Υπάρχουν σήμερα γύρω στις 200 εταιρείες δημόσιου δικαίου που κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι των αποθεμάτων λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από αυτές. Τα αιτήματα μας είναι απλά:
- Αμεση εγκατάλειψη των ερευνών νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
- Παραμονή στο υπέδαφος τουλάχιστον του 80% των αποθεμάτων υδρογονανθράκων για την απομάκρυνση κάθε κινδύνου περαιτέρω επιβάρυνσης της κλιματικής κατάστασης.
- Αμεση παύση των πιέσεων στις κυβερνήσεις αναφορικά με τη παραχώρηση και διατήρηση πλεονεκτημάτων στις εταιρείες του τομέα.»


Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας; «Κατά κύριο λόγο να απελευθερωθούμε από κάθε επένδυση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, να υπογράψουν όλοι το κάλεσμα του «www.gofossilfree.org». Ας δουν ποιές κινητοποιήσεις έχουν οργανωθεί και ποιες πρόκειται να πραγματοποιηθούν και, εάν δουν ότι δεν υπάρχει μία κοντά στην περιοχή τους, ας οργανώσουν μία κοινοποιώντας το ταυτόχρονα στην οργάνωση... Οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ορυκτών καυσίμων είναι υπεραξιολογημένες», καταλήγουν οι υπεύθυνοι του Κινήματος. «Οσο περισσότερο περιορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών θερμοκηπίου από μέρους της Διεθνούς Κοινότητας τόσο περισσότερο θα αναδειχτεί πολύτιμη η μακροπρόθεσμη επένδυση στην από-επένδυση σε αυτό το πεδίο».

--------------------------

* Ο Ουίλιαμ Ερνστ Μακ Κίμπεν τιμήθηκε με το βραβείο ειρήνης «Gandhi» το 2013, το περιοδικό «Foreign Policy» τον έχρισε το 2009 ως ένα από τους 100 πιο σημαντικούς στοχαστές, ενώ το ίδιο έτος το MSN τον αναγνώρισε ως ένα από τους δώδεκα πιο σημαντικούς άνδρες της χρονιάς. Το 2010, η Boston Globe τον χαρακτήρισε «ίσως τον κορυφαίο περιβαλλοντολόγο του έθνους» ενώ το περιοδικό «Time» τον χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο πράσινο δημοσιογράφο» στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου