Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Οριζόντιος βομβαρδισμός στο βυθό των θαλασσών μας, μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου


Η Greenpeace Italia για τα καταστροφικά αποτελέσματα των υποθαλάσσιων ερευνών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Η απειλή των πετρελαιάδων για τις θάλασσες μας – πανταχού παρούσα τα τελευταία χρόνια –μετακομίζει τώρα και στο Ιόνιο, στα ανοικτά της Σάντα Μαρία της Λέουκα. Πρόκειται για μία περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως EBSA - Ecologically or Biologically Significant Marine Area - περιοχή πολύτιμη για το θαλάσσιο οικοσύστημα στο σύνολο του σύμφωνα με την Σύμβαση για την Βιολογική Ποικιλότητα Convention on Biological Diversity CBD.

Αυτό καταγγέλλει η Greenpeace Italia σε μία νέα έκθεση με τίτλο «Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Ακόμα μια επίθεση των «air gun» στις θάλασσες μας, μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου».

Η αναζήτηση/έρευνα νέων κοιτασμάτων υγρών και αέριων υδρογονανθράκων στους βυθούς των θαλασσών μας προάγεται από την Edison S.p.A. και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί ακόμη μια φορά με την τεχνική του «air gun». Η τεχνική του «air gun» συνίσταται στη χρήση μηχανισμού παραγωγής κυμάτων κρούσης, των οποίων αναλύεται η αντανάκλαση στο βυθό για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Για την αναζήτηση ενός κοιτάσματος χρησιμοποιούνται δεκάδες μηχανισμοί, διατεταγμένοι σε δύο σειρές και σε βάθος μεταξύ 5 και 10 μέτρων. Η λειτουργία τους παράγει συνεχείς βίαιες εκρήξεις ανά 10 με 15 δευτερόλεπτα για ολόκληρες εβδομάδες. Ο θόρυβος που προκαλούν είναι τουλάχιστον διπλάσιος από εκείνο ενός τζετ κατά την απογείωση.


Οι καταστροφικές επιπτώσεις των εκρήξεων στο θαλάσσιο οικοσύστημα τεκμηριώνονται μέσω πολυάριθμων μελετών και αφορούν μία σημαντική γκάμα ειδών - τόνους, ξιφίες, καρχαριοειδή, βάτους, κητώδη, χελώνες caretta - και οικότοπους βαθέων υδάτων που φιλοξενούν οργανισμούς όπως κοράλλια και σφουγγάρια, αποτελούν σπουδαίες δεξαμενές βιοποικιλότητας, τόπους αναπαραγωγής πολυάριθμων ειδών ψαριών εμπορικού ενδιαφέροντος και συμβάλλουν στον κύκλο της οργανικής ύλης στην τροφική αλυσίδα.

Υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη απαγορεύσει την έρευνα και την εξόρυξη νέων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στις θάλασσες τους. Τελευταία η Νέα Ζηλανδία που απαρνήθηκε την εξόρυξη κοιτασμάτων απείρως πλουσιότερων αυτών που υπάρχουν στους βυθούς μας, για να προστατεύσει τα οικοσυστήματα τους, το κλίμα και κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με την θάλασσα και η οποία θα μπορούσε να ζημιωθεί από τις διαδικασίες εξόρυξης. «Τι περιμένει η Ιταλία για να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω διεθνών συμφωνιών όπως εκείνη των Παρισίων;», δήλωσε ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Italia, Αλεσάντρο Τζιάννι.

Η Greenpeace υπενθυμίζει στην έκθεση της ότι «η αποκάλυψη κοραλλιογενών υφάλων ψυχρών υδάτων - ή του βάθους, ή «λευκού κοραλλιού» - στα ανοικτά της Σάντα Μαρία ντι Λέουκα καταστά αυτό το κομμάτι της θάλασσας μια περιοχή υψηλού βιολογικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για υφάλους στους οποίους κυριαρχούν το ζικ-ζακ κοράλλι - Madrepora oculata – και η Lophelia pertusa και αποτελούν πραγματικά «hot spot» βιοποικιλότητας. Σε βάθη μεταξύ 280 και 1121 μέτρων φιλοξενούνται περισσότερα από 222 είδη : 36 είδη σπόγγων, 35 είδη μαλάκιων, 31 είδη κοιλεντερωτών – κοράλλια, ανεμώνες κ.λ.π. – 24 είδη αννελιδών – μεταξύ των οποίων ένα που συναντήθηκε για πρώτη φορά στην Μεσόγειο23 είδη μαλακόστρακων, 19 βριόζωων και 40 είδη ψαριών. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση η αίτηση άδειας ερευνών σε αυτό το θαλάσσιο κομμάτι που κατέθεσε η Edison είναι τεχνηέντως ελλιπής ως προς την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων των «air gun» στο περιβάλλον. Για αυτό θα καταθέσει τις παρατηρήσεις της στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Χώρου και της Θάλασσας, αιτώντας την απόρριψη της πολλοστής προσπάθειας προσβολής των θαλασσών μας.


Η Greenpeace ελπίζει στην δραστηριοποίηση των αυτοδιοικήσεων της περιοχής με στόχο την παρεμπόδιση της υλοποίησης μιας οπτικής που θα υποθηκεύσει σοβαρά τον τουρισμό, την αλιεία και την ποιότητα ζωής των παράκτιων κοινοτήτων. Ελπίζει επίσης ότι, αναφορικά με την έρευνα νέων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στην Αδριατική και σε ορισμένες περιοχές του Ιονίου, θα εισακουστεί επιτέλους και η κοινωνία των πολιτών η οποία, από πολλού και σε συντριπτική πλειοψηφία, είναι κάθετα αντίθετη σε προοπτικές αυτού του είδους.

Greenpeace Italia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου