Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Επιχείρηση «Ελεύθερη Παραλία», ή η πολιτική στην υπηρεσία του πολίτη


του Ντανίλο Τονινέλλι, ιταλού Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών

Οι παραλίες είναι όλων. Η θάλασσα είναι όλων. Ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης τους στο πλαίσιο του σεβασμού των νόμων αλλά και των κανόνων των συμβάσεων παραχώρησης που δημιουργούν πλούτο χάριν του δημόσιου χαρακτήρα του παράκτιου χώρου. Η νομιμότητα όμως δεν επιδέχεται εξαιρέσεις. Καμία κατάχρηση δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Με τα 5 αστέρια στην κυβέρνηση αλλάζει η μουσική και στις όμορφες ακτές μας.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους αποφάσισα να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στην πολύτιμη δράση της Ακτοφυλακής μας που ενεργεί εν ήδη δικαστικής αστυνομίας. Αναφέρομαι στην επιχείρηση «ελεύθερες παραλίες». Αναφέρομαι σε μια υπέρογκη προσπάθεια που εκκινεί από την Γενική Διοίκηση Λιμενικών Αρχών και εμπλέκει 15 περιφερειακές διοικήσεις του Σώματος και περισσότερα από 300 τοπικές διοικήσεις. Εφέτος, από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έως τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, άνδρες και γυναίκες αυτού του πολύτιμου Σώματος Ακτοφυλακής, πραγματοποίησαν περισσότερους από 5.000 ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα της τάξης των 170.000 ευρώ. Διαπιστώθηκαν 385 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 12.000 παράνομες εγκαταστάσεις. Με λίγα λόγια, δόθηκαν στην ελεύθερη χρήση των πολιτών 250.000 τετραγωνικά μέτρα παραλίας.

Η όλη επιχείρηση, την οποία θέλησα σθεναρά, εμπίπτει στη δράση «Ασφαλής Θάλασσα 2018» που θα πραγματοποιεί η Ακτοφυλακή τους θερινούς μήνες με στόχο την νομιμότητα, την ασφάλεια και την εγγύηση της ορθής και αβασάνιστης απόλαυσης της θάλασσας από όλους, μαζί με την διασφάλιση της έγκαιρης επέμβασης του Σώματος σε περίπτωση ανάγκης, όπου χρειαστεί.

Επιπλέον, για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του πολίτη ως προς τα δικαιώματα του αναφορικά με τη χρήση της παραλίας, θα ξεκινήσει σύντομα μία ad hoc επικοινωνιακή εκστρατεία από μέρους του Υπουργείου μου ενώ, μέσω της κατάλληλης νομοθετικής αλλαγής, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πληροφόρηση του πολίτη έτσι ώστε να μπορεί να απολαμβάνει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανέμορφη ακτογραμμή μας και την κρυστάλλινη θάλασσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου