Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του γείτονά, σε λίγο θα έρθει και στην δικιά σου πόρτα…


Παρατηρώντας τις παρεμβάσεις κάποιων με στόχο την αλλαγή του τουριστικού χαρακτήρα και της πολιτιστικής ταυτότητας της Νοτίου Λακωνίας, με πρώτες εκείνες της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα δάση του Πάρνωνα και της κατασκευής υπέργειου δικτύου μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, συνειδητοποιούμε τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν για την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία.
- Κατά πρώτο λόγο, οι παραπάνω παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του κάστρου της Μονεμβασιάς. Σύμφωνα με μελέτη, αυτό θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα (σε 2-3 έτη) μείωση του τουριστικού ρεύματος κατά 40% και μακροπρόθεσμα έως και κατά 80%. Οι συνέπειες τους δεν θα μείνουν μόνο στη μείωση του αριθμού των επισκεπτών αλλά θα επεκταθούν και σε μείωση του αντιτίμου της φιλοξενίας. Ήδη τουριστικοί οργανισμοί εξωτερικού έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους σχετικά με την δυνατότητα να κατευθύνουν πακέτα υψηλού τουρισμού στην περιοχή.
- Κατά δεύτερο λόγο, ουσιαστικά ακυρώνουν την προσπάθεια αναβάθμισης της τοπικής οικονομίας που έμοιαζε να βαδίζει σε καλό δρόμο με την απευθείας σύνδεση Μονεμβάσιας-Νεάπολης-Ελαφοννήσου μέσω του νέου δρόμου.


Οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων θα αποτρέψουν επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων που αναμένονται στην περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία και θα προκαλέσουν πρωτοφανή οικονομική ύφεση δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος θα υποστεί σημαντική κάμψη. Αξίζει να σημειωθεί:
α. Οι επιπτώσεις των παρεμβάσεων θα αγγίξουν και την Σπάρτη και την βόρεια Λακωνία , αφού θα μειωθεί η κίνηση επισκεπτών με συγκεκριμένες ανάγκες που ικανοποιεί η Νότια Λακωνία, στην οποία θα αφιέρωναν κάποιες διανυκτερεύσεις, αλλά και άλλες που ικανοποιεί η Σπάρτη.
β. Αναφορικά με τη δημόσια υγεία, οι επιπτώσεις τους κινούνται στην σφαίρα των γνωστών πλέον προβλημάτων της ακτινοβολίας και των ρύπων των υποσταθμών και των δικτύων υπερυψηλής τάσης όταν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από κατοικημένη περιοχή.
γ. Οι επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον είναι ουσιαστικά αντίθετες με την παράμετρο «περιβαλλοντική προστασία», η οποία παραγνωρίζεται, υποβαθμίζεται και τελικά ακυρώνεται σαν δυνατότητα της περιοχής. Η φύση αλλοιώνεται σε βαθμό που γίνεται αγνώριστη και η οικολογική της βαθμολόγηση ταυτίζεται με αυτή της ερήμου.
δ. Ο χαρακτήρας των παρεμβάσεων είναι ουσιαστικά αντίθετος σε κάθε έννοια πράσινης και αλληλέγγυας οικονομίας, καταργεί οποιαδήποτε σύνδεση του κυβερνώντος κόμματος με την οικολογία,  γυρίζει την Λακωνία 50 χρόνια πίσω και, ουσιαστικά, θα ακυρώσει την ροή εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς δράσεις για την πράσινη μετάβαση στην Λακωνία και εν γένει την Πελοπόννησο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί σήμερα μία πολιτική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ μακριά από τον τόπο κατανάλωσης και να προγραμματιστεί, προς όφελος κάποιων πολυεθνικών, ο υποβιβασμός της Λακωνίας σε βιομηχανική περιοχή χωρίς μέλλον και, προφανώς, χωρίς παρελθόν.
ε. Η υλοποίηση της καλωδίωσης Κρήτης-Λακωνίας, έτσι όπως επιχειρείται, ακυρώνει στην πράξη την δημιουργία του Βυζαντινού Δρόμου, μία πολιτιστική διαδρομή που ξεκινάει από την Μονεμβάσια, περνάει από τον Μυστρά και από την Αθήνα, για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη, ενοποιώντας βυζαντινά μνημεία και τόπους διέλευσης του τελευταίου Αυτοκράτωρα του Βυζαντίου, Παλαιολόγου, προτάσσοντας τον θρησκευτικό τουρισμό σαν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου.
στ. Η ατολμία των τοπικών «αρχόντων» - τόσο σε επίπεδο περιφέρειας, όσο και σε επίπεδο Δήμων - να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε αυτή την υπεροπτική συμπεριφορά του Αθηναϊκού Κράτους υποβαθμίζει συνολικά την «αναπτυξιακή» δυνατότητα της Πελοποννήσου, κατά κύριο λόγο αναφορικά με επενδύσεις ρωσικής προέλευσης λόγω της συναισθηματικής τους σχέσης με Μονή της περιοχής που εικάζεται ότι ήταν η φάτνη που γεννήθηκε η ρωσική γλώσσα.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΣΠΑΡΤΗ – Ανοχύρωτη Πόλη συντάσσεται με τον αγώνα των κατοίκων της Νεάπολης, της Μονεμβασιάς και των Μολάων και ζητά την άμεση διακοπή των εν λόγω παρεμβάσεων και την υλοποίηση του «σχεδίου β΄» που θα συνδέσει διαφορετικά την Πελοπόννησο με την Κρήτη. Η ΣΠΑΡΤΗ – Ανοχύρωτη Πόλη καλεί επίσης την συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Νεάπολης σε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς στο Διοικητήριο Λακωνίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από κοινού.

Για να πλουτίσουν κάποιοι από τα πάρκα ανεμογεννητριών στην Κρήτη, δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η Λακωνία και η Πελοπόννησος !!!

Δημοτική παράταξη ΣΠΑΡΤΗ –Ανοχύρωτη Πόλη
Πληρ.: 6955952940


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου