Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη



Από : https://www.businessnews.gr/article/127244/ekthesi-gia-tin-eyimeria-kai-isotita-se-mia-viosimi-eyropi

Με κεντρικό μήνυμα πως μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή για όλους τους πολίτες, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την «Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη» - Report of the Independent Commission on Sustainable Equality- ISCE - μια Πρωτοβουλία της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η Έκθεση για την «Ευημερία και την Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη» προωθεί ένα νέο μακροπρόθεσμο όραμα για μια Ευρώπη βιώσιμη, δίκαιη και δημοκρατική, μέσω δέσμης 100 υλοποιήσιμων πολιτικών η οποία βασίζεται στη δέσμευση εφαρμογής των «Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» του ΟΗΕ από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προτεινόμενες πολιτικές στοχεύουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, στην αναμόρφωση της λειτουργίας των αγορών, στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, στην διασφάλιση της οικολογικής και κοινωνικής προόδου και στη ριζική αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της Ευρώπης, ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις αλλαγής των πολιτικών που υιοθετούνται τόσο από τα κράτη –μέλη όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή παρακινεί τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν σε αυτή την κατεύθυνση εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου 2019-2024.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την «Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη» συστάθηκε τον Απρίλιο 2018 προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις αυξανόμενες ανισότητες στην Ευρώπη μέσω συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων.
Το 2016 σχεδόν το ένα τέταρτο του Ευρωπαϊκού πληθυσμού ζούσε στα όρια της φτώχειας, ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 5% των πιο πλουσίων Ευρωπαίων κατείχε το 40% του συνολικού ιδιωτικού πλούτου. Η κλιματική αλλαγή, οι εισοδηματικές ανισότητες και οι ανισότητες στην κατανομή της δύναμης, έχουν επιτείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση η οποία με τη σειρά της έχει διογκώσει τα κοινωνικά προβλήματα. Το μοντέλο ανάπτυξης που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι μη βιώσιμο και οφείλουμε να το αλλάξουμε. Για να γίνει βιώσιμο χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές στις πολιτικές που εφαρμόζουμε, στους κανόνες που θεσπίζουμε και στο σύστημα διακυβέρνησης που έχουμε υιοθετήσει. Μόνο τότε μπορεί να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, να μειωθούν οι αυξανόμενες ανισότητες, να αποκτήσουν φωνή οι πολλοί και η Ευρώπη να καταστεί βιώσιμη και δημοκρατική.


Σήμερα χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο παρά ποτέ. Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αναχαιτίσει την κλιματική αλλαγή από την οποία κινδυνεύει ο πλανήτης μας. Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα κύματα μετανάστευσης και προσφύγων. Καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων προς φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται εκτός εθνικής δικαιοδοσίας, ή να εποπτεύσουν αποτελεσματικά μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και Τράπεζες. Η Ευρώπη όμως των 500 εκατομμυρίων μπορεί να το πετύχει αν θελήσει να το επιδιώξει . Για να το πετύχει όμως πρέπει να αλλάξει πολιτικές, κανόνες και διακυβέρνηση».

Η συγκεκριμένη Έκθεση αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα εφόσον για πρώτη φορά:
1. Προτείνει ένα ριζοσπαστικό εναλλακτικό σχέδιο με σαφές όραμα και στρατηγική για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση της ευημερίας όλων των πολιτών.
2. Τοποθετεί τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της - οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική – και αναδεικνύοντας την ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανισοτήτων και προκλήσεων.
3. Παραθέτει μια σειρά 100 άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων πολιτικής και 10 «επιπλέον βημάτων» προκειμένου το όραμα για μια βιώσιμη Ευρώπη να μπορεί να υλοποιηθεί.
4. Προτείνει την αντικατάσταση του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» από το «Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης», ενταγμένο σε ένα «Πολυετές Πλαίσιο Βιώσιμων Πολιτικών» και σε μια ετήσια διαδικασία «Βιώσιμου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», όπου εξειδικεύονται οι πολιτικές συστάσεις προς τα κράτη –μέλη και τα Ευρωπαϊκά Όργανα ενώ προάγεται η διαφάνεια και η δημοκρατική λογοδοσία με τη δημιουργία οργάνων παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών, οδηγιών και συστάσεων.
5. Συμπληρώνει τη χρήση δημοσιονομικών δεικτών που χρησιμοποιούνται ως αποκλειστικοί δείκτες για την χάραξη πολιτικής με «Δείκτες Βιωσιμότητας» οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στα κράτη-μέλη και αναδεικνύουν τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης.


Οι δέκα θεμελιώδεις αλλαγές για μία «Βιώσιμη Ισότητα»

1. Να ξανακερδίσουμε πάλι πίσω τη δημοκρατία για όλους
Η τόνωση της Δημοκρατίας μέσω του συμβολαίου των πολιτών για βιώσιμη δημοκρατία για όλους με την προώθηση ενός σχεδίου οκτώ σημείων, όπου συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πλήρης συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική και πολιτική ζωή, των περιφερειακών πολιτικών από τη βάση προς την κορυφή, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, δικαστικών αρχών και των στόχων δημόσιας πολιτικής που υπερβαίνουν το ΑΕΠ.

2. Να αναμορφώσουμε τον καπιταλισμό με επίκεντρο τον πολίτη και τον πλανήτη
Μια ευρωπαϊκή οδηγία για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη των εταιρειών θα διασφαλίσει ότι ο επιχειρηματικός τομέας σέβεται τις νόμιμες ελάχιστες ευθύνες έναντι της κοινωνίας. Ισχυρότερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωπαϊκού οργανισμού επιβολής του νόμου κατά των αδικημάτων χρηματοοικονομικής και φορολογικής απάτης μαζί με την εκπροσώπηση του δημοσίου στα συμβούλια των τραπεζών θα διασφαλίζουν ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δουλεύουν για τους ανθρώπους. Η αποτελεσματική φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού φόρου, θα επαναφέρουν τη δικαιοσύνη και τη σωστή χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών με στόχο τη συλλογική ευημερία.

3. Χρειαζόμαστε νέο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της φτώχειας
Να καταστεί δυνατός ο τερματισμός της φτώχειας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα μέσα από ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο μείωσης των ατόμων που κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κατά 25 εκατομμύρια έως το 2030 και κατά επιπλέον 50 εκατομμύρια έως το 2050. Με βάση την ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά, μια οδηγία-πλαίσιο για το κατάλληλο ελάχιστο εισόδημα, ένα ευρωπαϊκό Δικαίωμα Δράσης για μακροχρόνια άνεργους και τη μετάβαση από ελάχιστους μισθούς σε μισθούς διαβίωσης θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις ακραίες μορφές φτώχειας.

4. Μια νέα κοινωνική Ευρώπη ισχυρών δικαιωμάτων και προστασίας για όλους
Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης μέσω της συνολικής και φιλόδοξης εφαρμογής όλων των αρχών και δικαιωμάτων του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων έως το 2024.

5. Νέα δικαιοσύνη στα εισοδήματα και τους μισθούς
Εκκίνηση ενός τεράστιου σχεδίου δράσης για τους ευρωπαϊκούς δίκαιους μισθούς που θα συμπεριλαμβάνει τον στόχο 10 της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τη διασφάλιση της ταχύτερης ανάπτυξης της χαμηλότερης μισθολογικής ομάδας του 40% σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο έως το 2030, τη διαφάνεια πληρωμών και μια στρατηγική μείωσης της μισθολογικής ανισότητας, ενσωματωμένη στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και σε ένα μελλοντικό Κύκλο Βιώσιμης Ανάπτυξης ώστε η εισοδηματική ανισότητα να φτάσει σε αξιοπρεπή επίπεδα.

6. Καμία ευρωπαϊκή περιοχή δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο
Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις για την εδαφική συνοχή που να λαμβάνουν υπόψη την τοπική διάσταση καθώς και να ξεκινούν από τη βάση προς την κορυφή, μεταξύ άλλων μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης με ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, που πλαισιώνονται από το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τον μελλοντικό Κύκλο Βιώσιμης Ανάπτυξης και στηρίζονται από το σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας και το σχέδιο δράσης για τους δίκαιους μισθούς.

7. Η βιώσιμη και η τεχνολογική μετάβαση πρέπει να μην αφήσουν κανέναν πίσω
Η περιβαλλοντική και κοινωνική αλλαγή πρέπει να καταγράψουν κοινή νέα πρόοδο για όλους, μέσω μιας προσέγγισης ευρείας βάσης προς μια Δίκαιη Μετάβαση που να εφαρμόζεται συστηματικά σε πολλούς τομείς πολιτικής, ιδίως στην ευρωπαϊκή κλιματική και ενεργειακή πολιτική, τις βιώσιμες βιομηχανικές πολιτικές, και τη γεωργία. Οι τεχνολογικές αλλαγές πρέπει να πλαισιώνονται ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω ανισότητες και κοινωνικές και εδαφικές διαταραχές. Οι μεταβάσεις από παλιές σε νέες θέσεις εργασίας θα ενισχύονται μέσω σημαντικών κοινωνικών επενδύσεων καθώς και εκπαίδευσης και κατάρτισης υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτής και προσβάσιμης σε όλους.

8. Τα κράτη μας οφείλουν να προστατεύουν τους ανθρώπους από παλιούς και νέους κινδύνους
Η οικοδόμηση κοινωνικοοικολογικών κρατών πρόνοιας και ο μετριασμός των περιβαλλοντικών ανισοτήτων είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστούν νέοι τρόποι κοινωνικής προστασίας κατά των αυξανόμενων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τη ρύπανση.

9. Νέα αλληλεγγύη μέσω δίκαιης φορολογίας
Η ανατροπή της αυξανόμενης ανισότητας πλούτου και η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής με απώτερο σκοπό τον τερματισμό της φτώχειας μπορούν να επιτευχθούν μέσω ενός ευρωπαϊκού καθαρού φόρου περιουσίας και μέσω ενός φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

10. Δημιουργία των προϋποθέσεων για την αλλαγή μέσω νέας διακυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Η καθοδήγηση του μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί νέα προσέγγιση διακυβέρνησης και νέους κανόνες και μέσα. Χρειαζόμαστε ένα σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, ενσωματωμένο σε έναν Κύκλο Βιώσιμης Ανάπτυξης βασισμένο σε συμπληρωματικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες και στόχους, αντί του απαρχαιωμένου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (European Semester).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου